Mic indreptar gramatical: fara “ca si”

De-a lungul vremii am vazut si am auzit tot felul de expresii “la moda”, preluate si date mai departe de tot felul de oameni, multi dintre ei foarte inteligenti si educati. O moda oarecum recenta este aceea cu expresia “ca si”.

Ca si autor, ca si om care stie una-alta despre comunicare si tipare lingvistice, nu-mi suna deloc bine. Las la o parte faptul ca e “putin” incorecta. Pur si simplu suna ciudat. E ceva in plus. You’re trying too hard, ar zice englezu’.

Ca si alte mode, si asta va trece, probabil

“Ca si”, din cata gramatica stiu eu, se foloseste in acest mod, cum am zis in headline. Adica este o expresie folosita cu sensul de “X la fel ca si Y”. X a facut (sau este la fel cu…) ce a facut si Y.

Moda va trece, probabil. Sau, dupa cum se intampla in lingvistica uneori, va fi acceptata, desi cei din Academie cred ca ar prefera sa-si dea singuri cu volumele de gramatica in cap inainte sa accepte asa ceva.

Evita cacofonia fara “ca si”

Cred ca o cauza importanta a fost nevoia de a se evita cacofonia. Pai… sunt alte metode. “Ca si corporatist” cred ca e important sa fii un lider bun, de exemplu. Poti spune “ca un bun corporatist”. Sau “pentru un corporatist”. Cauta sa scapi de cacofonie fara sa folosesti “ca si”.

Am auzit in diverse medii oameni (foarte inteligenti si educati) care folosesc chiar abuziv “expresia” asta. Va rog, daca acum cititi randurile astea (sper ca ati observat evitarea cacofoniei), puneti un coleg, un prieten sau pe cineva din familie sa stea pe langa voi si sa noteze intr-un carnetel de cate ori folositi “ca si” gresit. Si la finalul zilei sa aflati de cate ori ati spus.

Evident, nu mai spun de cazul in care vorbiti in public. Sau daca apareti la televizor. Va rog, fiti responsabili si intelegeti ca sunteti centri de influenta si lumea se ia dupa voi. Scapati de naravul lui “ca si”.

Ca si altii inaintea noastra, cred ca ar fi bine sa ne respectam limba. Si gramatica. Astfel vom avea o sansa in plus sa primim o bila alba de la clienti, parteneri si de la public. Adica o bila care ajuta la construirea credibilitatii.

Si un mic pont: exista dexonline.ro, o resursa care merita rasfoita din cand in cand. Si daca mai aveti si alte expresii si/sau ticuri verbale despre care vreti sa vorbim, va ascult.

21. November 2012 by Ionut
Categories: Comunicare si persuasiune | Tags: , | 2 comments

Comments (2)

  1. Foarte educativ articololul, si ar trebuie sa existe mai multe astfel de articole in mediul online, pentru ca persoanele sa fie cat mai bine informate despre cum sa vorbim cat mai corect

  2. Nu suport oamenii care folosesc expresia “decat ca” in contexte in care evident nu isi are locul – mda…ar mai fi cateva dar acum am un lapsus :)