Liderilor: hai sa fim recunoscatori

Departe de mine gandul de a face pe moralistul. Spun doar ce am observat in ultima perioada la destul de multi oameni care, intr-un fel sau altul, ies in fata, fie ca sunt “nevoiti” (sunt pusi de companie), fie ca aleg constient sa faca asta (antreprenori, speakeri, traineri, consultanti de orice fel).

Am observat ca sunt prea multi “oameni mari” care se vaita. Acum, inteleg nevoia oamenilor “simpli” de a fi negativisti, de a se vaita (de criza sau de orice altceva). In schimb, imi e mult mai greu sa inteleg de ce oameni cu vizibilitate aleg sa fie negativisti (de multe ori total gratuit).

Vai, ce lume naspa

Multi oameni vizibili emana o energie negativa la conferinte. Oameni cu pretentii. Ba chiar speakeri. Se vaita de criza, angajati, concurenta sau conjunctura pietei. Unii se vaita si pe facebook.

Ma intreb: daca tot ne asumam un rol de lider, n-ar fi bine sa ne si comportam ca atare? Mi se pare incredibil cat de mult se vaita managerii (de multe ori in public) si apoi se mira ca angajatii au eficienta scazuta si motivatie praf. “In public” inseamna inclusiv la birou.

O minune de vibratie: recunostinta

Marturisesc ca-mi place foarte mult o sarbatoare americana: Thanksgiving. Dincolo de incarcatura strict comerciala inevitabila in vremurile noastre, sarbatoarea asta are o energie foarte buna: recunostinta.

Hai sa multumim (Universului sau cui simtim nevoia) pentru ceea ce avem. Mai ales daca suntem in fata. Un lider care este recunoscator pentru ce are poate motiva aproape fara efort. De ce? Pentru ca daca esti recunoscator pentru ce ai, este practic imposibil sa te simti prost (sau rau). Si oamenii din jur simt asta.

Sunt recunoscator pentru multe lucruri. Unul din ele este faptul ca pot face fix ceea ce-mi place (in 90% din timp, mai am putin pana la 100%). Si m-as bucura sa vad mai multi oameni recunoscatori pentru ceea ce sunt, au si primesc. Macar cand suntem in public. Multumesc!

15. November 2012 by Ionut
Categories: Leadership, Persuasiune si influenta | Tags: , , | 2 comments

Comments (2)

  1. Multumesc pentru articol! :-)

  2. Cu placere! Ma bucur ca a fost util. :)