Ma gasiti pe AskIonut pe Facebook

De cateva zile am lansat o pagina noua pe Facebook unde ma gasiti cu updateuri (aproape) zilnice: AskIonut.

Veti gasi acolo mini-resurse, articole pe care le citesc, pasaje din carti de dezvoltare personala si profesionala si multe comentarii despre Analiza Grafologica, NLP (Programare Neuro-Lingvistica), training, marketing si comunicare.

AskIonut pe Facebook

AskIonut pe Facebook

Pe blog voi scrie destul de rar si doar cand public un articol ceva mai lung. In rest, ne vedem pe Facebook pe noua pagina AskIonut! Intrati, dati un like, participati la discutii. :)

27. November 2013 by Ionut
Categories: Dezvoltare personala, Dezvoltare profesionala | Comments Off on Ma gasiti pe AskIonut pe Facebook

Mic indreptar gramatical: fara “ca si”

De-a lungul vremii am vazut si am auzit tot felul de expresii “la moda”, preluate si date mai departe de tot felul de oameni, multi dintre ei foarte inteligenti si educati. O moda oarecum recenta este aceea cu expresia “ca si”.

Ca si autor, ca si om care stie una-alta despre comunicare si tipare lingvistice, nu-mi suna deloc bine. Las la o parte faptul ca e “putin” incorecta. Pur si simplu suna ciudat. E ceva in plus. You’re trying too hard, ar zice englezu’.

Ca si alte mode, si asta va trece, probabil

“Ca si”, din cata gramatica stiu eu, se foloseste in acest mod, cum am zis in headline. Adica este o expresie folosita cu sensul de “X la fel ca si Y”. X a facut (sau este la fel cu…) ce a facut si Y.

Moda va trece, probabil. Sau, dupa cum se intampla in lingvistica uneori, va fi acceptata, desi cei din Academie cred ca ar prefera sa-si dea singuri cu volumele de gramatica in cap inainte sa accepte asa ceva.

Evita cacofonia fara “ca si”

Cred ca o cauza importanta a fost nevoia de a se evita cacofonia. Pai… sunt alte metode. “Ca si corporatist” cred ca e important sa fii un lider bun, de exemplu. Poti spune “ca un bun corporatist”. Sau “pentru un corporatist”. Cauta sa scapi de cacofonie fara sa folosesti “ca si”.

Am auzit in diverse medii oameni (foarte inteligenti si educati) care folosesc chiar abuziv “expresia” asta. Va rog, daca acum cititi randurile astea (sper ca ati observat evitarea cacofoniei), puneti un coleg, un prieten sau pe cineva din familie sa stea pe langa voi si sa noteze intr-un carnetel de cate ori folositi “ca si” gresit. Si la finalul zilei sa aflati de cate ori ati spus.

Evident, nu mai spun de cazul in care vorbiti in public. Sau daca apareti la televizor. Va rog, fiti responsabili si intelegeti ca sunteti centri de influenta si lumea se ia dupa voi. Scapati de naravul lui “ca si”.

Ca si altii inaintea noastra, cred ca ar fi bine sa ne respectam limba. Si gramatica. Astfel vom avea o sansa in plus sa primim o bila alba de la clienti, parteneri si de la public. Adica o bila care ajuta la construirea credibilitatii.

Si un mic pont: exista dexonline.ro, o resursa care merita rasfoita din cand in cand. Si daca mai aveti si alte expresii si/sau ticuri verbale despre care vreti sa vorbim, va ascult.

21. November 2012 by Ionut
Categories: Comunicare si persuasiune | Tags: , | 2 comments

Liderilor: hai sa fim recunoscatori

Departe de mine gandul de a face pe moralistul. Spun doar ce am observat in ultima perioada la destul de multi oameni care, intr-un fel sau altul, ies in fata, fie ca sunt “nevoiti” (sunt pusi de companie), fie ca aleg constient sa faca asta (antreprenori, speakeri, traineri, consultanti de orice fel).

Am observat ca sunt prea multi “oameni mari” care se vaita. Acum, inteleg nevoia oamenilor “simpli” de a fi negativisti, de a se vaita (de criza sau de orice altceva). In schimb, imi e mult mai greu sa inteleg de ce oameni cu vizibilitate aleg sa fie negativisti (de multe ori total gratuit).

Vai, ce lume naspa

Multi oameni vizibili emana o energie negativa la conferinte. Oameni cu pretentii. Ba chiar speakeri. Se vaita de criza, angajati, concurenta sau conjunctura pietei. Unii se vaita si pe facebook.

Ma intreb: daca tot ne asumam un rol de lider, n-ar fi bine sa ne si comportam ca atare? Mi se pare incredibil cat de mult se vaita managerii (de multe ori in public) si apoi se mira ca angajatii au eficienta scazuta si motivatie praf. “In public” inseamna inclusiv la birou.

O minune de vibratie: recunostinta

Marturisesc ca-mi place foarte mult o sarbatoare americana: Thanksgiving. Dincolo de incarcatura strict comerciala inevitabila in vremurile noastre, sarbatoarea asta are o energie foarte buna: recunostinta.

Hai sa multumim (Universului sau cui simtim nevoia) pentru ceea ce avem. Mai ales daca suntem in fata. Un lider care este recunoscator pentru ce are poate motiva aproape fara efort. De ce? Pentru ca daca esti recunoscator pentru ce ai, este practic imposibil sa te simti prost (sau rau). Si oamenii din jur simt asta.

Sunt recunoscator pentru multe lucruri. Unul din ele este faptul ca pot face fix ceea ce-mi place (in 90% din timp, mai am putin pana la 100%). Si m-as bucura sa vad mai multi oameni recunoscatori pentru ceea ce sunt, au si primesc. Macar cand suntem in public. Multumesc!

15. November 2012 by Ionut
Categories: Leadership, Persuasiune si influenta | Tags: , , | 2 comments

13. Co-incidente sau profetii inevitabile?

Ieri a fost o zi neagra, dupa unii: marti 13. Trei ceasuri rele combinate cu 13? Vesticii nu sunt total de acord, lor le este frica de vineri 13.

Indiferent cum privesti (si in ce tip de cultura privesti), se pare ca oamenilor le place foarte mult sa dea vina pe factori externi. De la oameni care au o strangere de inima cand vad sau aud “13” si pana la cei care nici macar nu pronunta “13” (spun 14 minus 1, 12 plus 1 sau alte combinatii), toti probabil nu inteleg vibratia pe care o emit cand se gandesc ca 13 le poarta ghinion.

Mie mereu mi-a mers bine cand m-am intalnit cu numarul 13. Probabil ca-mi poarta noroc pentru ca eu cred ca-mi poarta noroc.

Cand am dat admiterea la liceu am fost numarul 13 pe lista din clasa de examen. Eram foarte racit (dupa examen m-am internat in spital cu pneumonie) si puteam sa ma gandesc ca o sa fie un examen ratat, mai ales ca eram pe locul 13 repartizat in acea clasa. Am luat note foarte mari si am avut a noua medie din cea mai buna clasa din tot liceul, la cel mai bun liceu din oras, medie cu mult peste asteptarile mele.

Ma intreb cat este coincidenta, ghinion si cat este profetie inevitabila. Eu unul nu cred in coincidente, ci in co-incidente. Cred in puncte care se unesc pentru ca noi le unim. Sau mai bine zis noi cerem sa fie unite.

Si ca sa nu devin prea spiritual, va las cu o vorba a lui Seneca pe care am auzit-o prima data la Tony Robbins:

Norocul este ceea ce se intampla cand pregatirea se intalneste cu oportunitatea.
— Seneca

Si ma intreb, daca tot ne gandim ca 13 (sau orice alta zi, orice alt obiect sau orice alta conjunctura) ne aduce ghinion, ce anume ne aduce oportunitatea? Si ca sa fim norocosi, poate ca ar fi bine sa fim pregatiti pentru oportunitate.

14. November 2012 by Ionut
Categories: Atractie si magnetism, Comentarii (ne)avizate | Tags: , , | 2 comments

Restart. Sau punct si de la capat.

Dupa aproape 3 ani de la ultimul post pe blogul personal, revin. Sper ca v-a fost dor de mine. :)

Am re-desenat complet blogul si l-am facut mult, mult mai simplu. Am pastrat doar ce este absolut esential: cine sunt, ce fac si, desigur, blogul. Un blog personal in care voi scrie in continuare despre lucrurile spre care sa privesti si cum sa ajungi la ele.

Voi vorbi despre instrumentele pe care le folosesc in munca mea si despre ce aflu interesant. Promit sa scriu doar lucruri interesante si sa recomand doar programe si oameni relevanti pentru educatia voastra continua, pentru dezvoltarea personala si profesionala.

Educatie in care n-am incetat sa cred si probabil ca n-o voi face niciodata.

13. November 2012 by Ionut
Categories: Buzz | 9 comments

← Older posts